وظایف گیربکس اتوماتیک

جعبه دنده یا گیربکس اتوماتیک، پیچیده‌ترین و جالب توجه‌ترین بخش خودرو است. گیربکس‌های اتوماتیک رانندگی را آسان کرده و منجر به کاهش استهلاک خودرو می‌شوند.

وظایف گیربکس اتوماتیک
وظایف گیربکس اتوماتیک

جهت آشنایی با طرز کار، وظایف و مهم‌ترین علائم خرابی گیربکس، این مطلب کوتاه را مطالعه بفرمایید. ما همچنین در مورد قیمت گیربکس اتوماتیک و نکاتی که در هنگام خرید روغن گیربکس اتوماتیک باید بدانید را بیان کرده‌ایم.

نقش گیربکس اتوماتیک در خودرو

هر خودرویی برای به حرکت درآمدن به یک عامل تولید نیرو و یک عامل انتقال‌دهنده نیرو نیاز دارد. تولید نیرو، وظیفه موتور خودرو و انتقال نیرو از موتور به دیفرانسیل و چرخ‌های خودرو، وظیفه گیربکس است. به این صورت که گیربکس نیرو را از موتور خودرو دریافت کرده و آن را به صورت افزایش قدرت (دنده یک) و افزایش سرعت (دنده پنج) به دیفرانسیل و چرخ‌های خودرو منتقل می‌کند. اغلب گیربکس‌های اتوماتیک به هم شبیه هستند. قیمت گیربکس اتوماتیک بسته به نوع خودرو متفاوت است.

چرا از گیربکس اتوماتیک استفاده می‌شود؟

برخلاف بسیاری از خودروهای قدیمی که دارای گیربکس دستی بودند، امروزه، به جهت بهبود روند حرکتی خودرو، اکثر خودروهای جدید و مدل بالا به گیربکس اتوماتیک مجهز شده‌اند. خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک به دسته دنده نیازی ندارند. به این ترتیب با حذف شدن فعالیت دشوار تعویض دنده، کار رانندگان را بسیار آسان می‌کنند. البته این تنها مزیت گیربکس اتوماتیک نیست.

گیربکس اتوماتیک مزایای قابل‌توجهی دارد؛ مهم‌ترین مزیت این جعبه دنده‌های اتوماتیک این است که مشکلات تعویض اشتباه دنده را ندارد و آسیب کم‌تری به گیربکس می‌رسد. البته گیربکس‌های اتوماتیک هم دچار خرابی و استهلاک می‌شوند. در ادامه به مهم‌ترین علائم خرابی گیربکس اتوماتیک، قیمت گیربکس اتوماتیک و همچنین نکات خرید آن می‌پردازیم. پیش از آن برخی دیگر از مزایا و برخی معایب گیربکس‌های اتوماتیک را بیان کرده‌ایم.

  • با استفاده از گیربکس‌های اتوماتیک، به ویژه در مسیرهای پرترافیک، رانندگی راحت‌تر است.

  • تعویض دنده در جعبه دنده‌های اتوماتیک بسیار نرم و بدون دردسر صورت می‌گیرد.

  • به دلیل اتوماتیک بودن تعویض دنده، همیشه بهترین سرعت موتور انتخاب می‌شود و استهلاک خودرو و موتور آن بسیار کم‌تر خواهد بود.

  • طراحی جعبه دنده‌های اتومات به صورتی است که ایمنی و احتیاط در سرعت را در اولویت رانندگی قرار می‌دهد.

معایب گیربکس اتوماتیک

اگرچه گیربکس اتوماتیک رانندگی را آسان می‌کند؛ اما در نوع خود مشکلات و معایبی هم دارد. اول اینکه، مصرف سوخت خودروهای اتوماتیک نسبت به خودروهای دنده‌ای بیشتر است. البته تولیدکنندگان این مسئله را در خودروهای جدید تا حدودی تعدیل کرده‌اند. دوم، هزینه بیشتر نگهداری، تعمیر و قیمت گیربکس اتوماتیک نسبت به گیربکس‌های دنده‌ای است. مورد سوم این است که جعبه دنده اتوماتیک پیچیدگی بیشتری نسبت به مدل‌های دستی دارد. بر همین اساس تعمیرات آن مستلزم دانش و تخصص بیشتری است.

مصرف روغن گیربکس اتوماتیک

یکی دیگر از معایب گیربکس اتوماتیک، مربوط به مایع سیال درون آن است. روغن گیربکس اتوماتیک نسبت به روغن گیربکس دنده‌ای، عمر مفید کم‌تری دارد؛ به این معنی که بازه‌های زمانی کوتاه‌تری به خرید روغن گیربکس نیاز پیدا خواهید کرد.

البته اگر از برندهای باکیفیتی همچون روغن گیربکس رینوکس استفاده کنید، هم مدت زمان بیشتری دوام می‌آورد و هم اینکه منجر به بهبود کارکرد گیربکس می‌شود. یکی از دلایل خرابی گیربکس اتوماتیک، تعویض نکردن یا به تعویق انداختن زمان تعویض روغن گیربکس است.

علائم خرابی گیربکس اتوماتیک

مواردی که در این بخش بیان می‌کنیم، شایع‌ترین علائم خرابی گیربکس اتوماتیک هستند.

  • لرزش و تقه زدن هنگام درگیر شدن گیربکس

  • شنیدن صداهایی شبیه به زوزه در حالت خلاص

  • خارج شدن دنده از وضعیت خود

  • بوی سوختگی از سمت جعبه دنده

  • لیز خوردن دنده

  • نشتی روغن از جعبه دنده اتوماتیک

در صورت مشاهده هرکدام از این موارد، باید هرچه سریع‌تر به رفع عیب آن اقدام کنید تا مجبور به پرداخت هزینه‌های بعدی نشوید.

برای مثال، اگر بعد از قرار گرفتن اهرم تعویض دنده در حالت درایو و شروع حرکت، احساس تقه یا لرزش کردید، احتمالا مشکل از گیربکس است. در این شرایط ابتدا روغن گیربکس را بررسی کنید؛ اگر روغن کم یا کثیف شده بود، نسبت به خرید روغن گیربکس اتوماتیک اقدام کنید. البته گاهی این مشکل به دلیل خرابی توربین یا خرابی ساعت گیربکس است که در این صورت حتما باید به تعمیرکار تخصصی مراجعه کنید. البته بد نیست که خودتان هم اجزای گیربکس را بشناسید.

اجزای گیربکس اتوماتیک

به‌طور کلی گیربکس‌های اتوماتیک از چند بخش تشکیل می‌شوند:

  1. مبدل گشتاور تورک کانورتر

  2. پمپ روغن یا اویل پمپ

  3. چرخ دنده سیاره‌ای

  4. کلاچ یا کلاچ‌ پک

  5. شفت خروجی

  6. باند ترمز

  7. فیلتر روغن

  8. کنترل والف یا ساعت گیربکس

  9. کامپیوتر مرکزی یا ECU

نکات خرید روغن گیربکس اتوماتیک

در صورت تعویض نکردن یا به تعویق انداختن تعویض روغن گیربکس، ممکن است صدمات جدی‌تری برای خودرو پیش بیابید که شما را متحمل هزینه‌های بیشتری خواهد کرد؛ بنابراین روغن گیربکس را به صورت دوره‌ای بررسی کنید تا از زمان تعویض آن باخبر باشید.

  • به‌طور کلی، زمان تعویض روغن گیربکس به شرایط مختلفی از قبیل نحوه رانندگی، شرایط آب و هوایی و نوع گیربکس بستگی دارد.

  • بازه زمانی تعویض روغن گیربکس اتوماتیک نسبت به دستی، کم‌تر است.

  • استفاده از روغن باکیفیت منجر به کارکرد بهتر گیربکس می‌شود.

  • روغن گیربکس رینوکس یکی از بهترین برندهای روغن و روانکار مناسب برای گیربکس‌های اتوماتیک است که عمر مفید بیشتری نسبت به بسیاری از برندها دارد و منجر به کارکرد بهتر جعبه دنده خودرو می‌شود.

هزینه نصب گیربکس اتوماتیک

بسیاری از افراد به دلایل مختلف از جمله رانندگی آسان‌تر، تصمیم می‌گیرند که گیربکس اتوماتیک را روی خودروی خود نصب کنند. هزینه نصب گیربکس اتوماتیک به عوامل مختلفی از جمله قیمت گیربکس اتوماتیک، نصب تجهیزات، خرید روغن گیربکس اتوماتیک و دستمزد تعمیرکار بستگی دارد. بعضی از تعمیرکاران گیربکس دنده‌ای را نیز در ازای بخشی از دستمزد از مشتری قبول می‌کنند. لازم به ذکر است که تغییر گیربکس نیازمند یک سری تغییرات اساسی در خودرو از جمله تغییر دسته دنده، روغن گیربکس، پدال‌ها، سلکتور و سیستم لوله‌کشی رادیاتور است.

کلام آخر

گیربکس‌های اتوماتیک مزایای متعددی از جمله رانندگی آسان‌تر، کاهش سوخت کم‌تر، استهلاک کم‌تر خودرو و قطعات آن را در پی خواهند داشت. شما می‌توانید با نصب گیربکس اتوماتیک برای خودروهای دنده‌ای نیز از این مزایا بهره‌مند شوید. هزینه این کار براساس قیمت گیربکس اتوماتیک، دستمزد تعمیرکار، قیمت برخی قطعات دیگر که باید تعویض شوند و قیمت روغن گیربکس محاسبه می‌شود.

توجه داشته باشید که کیفیت روغن گیربکس در کارکرد گیربکس در کارکرد کلی خودرو نقش بسزایی دارد. روغن گیربکس رینوکس یکی از بهترین برندهای موجود در بازار است. استفاده از این روغن منجر به بهبود کارکرد گیربکس خواهد شد. برای فروش قطعات گیربکس اتوماتیک و روغن گیربکس اتوماتیک میتوانید به گیربکس هاب مراجعه کنید.

منبع: رپورتاژ
www.novin.com
www.novin.com
ارسال نظر